HeslomuffinovýSlovní druh / typ heslapříd.
Podheslímuffinová těsta
TitulekMuffinová inspiraceRubrikaTipy a triky
AutorStanislava Moravcová ml.Postavení autora 
Mluvčí Postavení mluvčího 
KontextMuffinová těsta jsou tolerantní k obměňování surovin. Experimentovat se dá s druhy mouky. Inspiraci můžete najít na internetu nebo třeba v zámořských kuchařkách (k dostání na Amazonu), my jsme si oblíbili Totally Muffin Cookbook a The Ultimate Muffin Book.
Poznámka 
ZdrojApetitDatum
Číslo5Strana14Rok2009

HeslomuffinovýSlovní druh / typ heslapříd.
Podheslípříchutě, které jsem ještě nikde nejedla, třeba muffinová
TitulekSvětozor a Angelato: osvěžte seRubrikaPraha
AutorEva FryšarováPostavení autora 
Mluvčí Postavení mluvčího 
KontextÚplně jiný druh zmrzlin nabízí Angelato v Rytířské ulici. Pochutnáte si tu na smetanové zmrzlině. Tato cukrárna patřila rovněž mezi nejdoporučovanější. "Nenápadný podnik, ale třeba pistáciová mě tu loni úplně posadila na zadek, do té doby jsem netušila, že může fakt chutnat po pistáciích. Je to taková špeluňka, ale majitel je moc srdečný a hovorný. Podle mě asi nejlepší tip," popisuje Michala Gregorová z portálu Scuk.cz, který recenzuje podniky, jež nabízejí gastronomii. Ondřej Bednář tu zase doporučuje ochutnat mangovou zmrzlinu. "Jestli Angelato není úplně nejlepší, tak je určitě jednou ze tří nejlepších cukráren v Praze," říká Bednář. Příjemnou zmrzku si dáte i na náměstí Míru, hned u tramvajové zastávky. "Kopečky jsou velké a nešidí je. Navíc tam nabízejí příchutě, které jsem ještě nikde nejedla, třeba muffinová," upozorňuje Iva Datlová. Kopeček stojí 14 korun.
PoznámkaKaždodenní příloha pro metropoli.
ZdrojMladá fronta DnesDatum7.7.2011
Číslo Strana5Rok2011

HeslomuffinovýSlovní druh / typ heslapříd.
Podheslípodíváme-li se na americkou muffinovou současnost
TitulekJak na… slané muffinyRubrikaRelax
AutorPetra PospěchováPostavení autoragastronomická novinářka
Mluvčí Postavení mluvčího 
KontextMuffin patří k nejvariabilnějším druhům pečiva: dá se dělat sladký i slaný a jeho náplň i odstín těsta mohou mít desítky, či spíš stovky variant. Ladit do vlastní ideální verze jej můžete zeleninou, ovocem, bylinkami, čokoládou, oříšky, ale třeba i kousky sýra či slaninou. … Poprvé tenhle druh muffinů zaznamenaly americké kuchařské knihy z devatenáctého století a během jeho druhé půle se tenhle druh pečiva rozšířil napříč severoamerickým kontinentem. Pomohly tomu hlavně kavárny, kde se muffiny často podávaly. Podíváme-li se na americkou muffinovou současnost, získáme zároveň inspiraci pro různé varianty této jednoduché delikatesy. Američané totiž mají, jako řádní lokální patrioti, pro jednotlivé státy nejen erbovní zvířata, ale i jídla. A některé mají tím pádem i svoje státní muffiny: kupříkladu hlavní město Massachusetts, Boston, se hlásí k muffinu kukuřičnému, Minessota oficiálně vyznává muffiny borůvkové a v New Yorku je oficiálním muffinem ten jablkový.
PoznámkaPříloha.
ZdrojLidové novinyDatum7.4.2018
Číslo Strana32Rok2018

HeslomuffinovýSlovní druh / typ heslapříd.
Podheslí(kruhy) rozřízneme a poté spojíme uvnitř muffinové formy
TitulekJak na… masové koláčkyRubrikaRelax
AutorPetra Tajovský PospěchováPostavení autoragastronomická novinářka
Mluvčí Postavení mluvčího 
KontextMaso nakrájíme na menší kostky. Olej v silnostěnném hrnci rozehřejeme, vhodíme na něj nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přilijeme rajčatové pyré a víno, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat. Postupně dochutíme solí, pepřem, balzamikem, chili a medem, zhruba po hodině dušení přisypeme rozinky. Když je maso měkké, dáme stranou pokličku a necháme ragú redukovat, dokud není omáčka lesklá a hustá. Mezi tím si připravíme základ na koláčky. Listové těsto rozválíme a připravíme si formy na muffiny. Z těsta vykrajujeme kruhy o průměru cca 9 cm, které rozřízneme a poté spojíme uvnitř muffinové formy tak, aby vytvořily základní kalíšek. Ze zbylého těsta vykrájíme "pokličky". Ve středu je nařízneme do kříže.
PoznámkaPříloha.
ZdrojLidové novinyDatum29.12.2018
Číslo Strana32Rok2018

HeslomuffinovýSlovní druh / typ heslapříd.
Podheslírozdělíme do muffinových forem, dozdobíme
TitulekČerstvě napečenoRubrikaRecepty
AutorZdeněk LhotákPostavení autora 
Mluvčí Postavení mluvčího 
KontextMuffiny s chorizem a paprikou # … Všechny suché ingredience smícháme, přidáme vejce a nakonec olej. Rozdělíme do muffinových forem, dozdobíme. Pečeme při 175 °C asi 25-30 minut.
Poznámka 
ZdrojOna DnesDatum16.9.2019
Číslo37Strana50Rok2019

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   19 10 2021