hlpJak citovat

 Souhlasím s podmínkami užití databáze EDA      Rozlišovat malá a velká písmena      Zobrazit heslář
zmrzlinárnapodst. ž.
…a moji zmlsanou rodinu včetně mě tu nechal. Tak jsme se doma rozhodli, že si ji tedy budeme vyrábět sami. Původně jsme neplánovali ji i prodávat, jenže pak jsem začal pronikat do té výroby a došlo mi, že profesionální stroje jsou značná investice. Aby se nám vrátila, otevřeli jsme si zmrzlinárnu - a pak začali dodávat i do restaurací a kaváren…Respekt
2013
zmrzlinárnapodst. ž.
Jan Hochsteiger (36) # Řemeslný zmrzlinář, majitel pražské zmrzlinárny a kavárny Creme de la Creme. Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze vystudoval geodézii, pracoval jako zeměměřič. V roce 2002 začal pomáhat ve zmrzlinárně v centru Prahy, kterou předloni převzal a nyní ji provozuje společně s partnerkou Pavlínou. Čtyři roky žil v Itálii, v Bologni navštěvoval zmrzlinářskou univerzitu Carpigiani…Týden
2017
zmrzlinárnapodst. ž.
Evropské firmy vyrobí ročně zhruba tři miliardy litrů zmrzliny a prodají ji zhruba za šest miliard eur (téměř 160 miliard Kč). K průmyslové produkci přispívají i drobní neprůmysloví výrobci zmrzlin, kteří studenou pochoutku prodávají v cukrárnách, kavárnách či specializovaných zmrzlinárnách. Ti se na celkové produkci zmrzliny podílejí zhruba desetinou. Průměrný Evropan podle odhadů ročně sní více než šest litrů zmrzliny. Největšími milovníky zmrzliny na světě jsou Novozélanďané. Každý obyvatel sní v průměru 28 litrů ročně. Češi v průměru zkonzumují 3,7 litru zmrzliny ročně. Vedle českých výrobků se v obchodech…Hospodářské noviny
2017
zmrzlinárnapodst. ž.
…z čerstvých, sezonních ingrediencí a nejlépe lokálního původu. Zmrzlina tak kopíruje vývoj v dalších potravinářských odvětvích, kdy nemalá část zákazníků začala odmítat produkty velkých nadnárodních firem a rozhodla se utrácet za jídlo sice dražší, zato s poutavým příběhem o jeho původu či prospěšnosti pro lidské zdraví. Čím víc malých řemeslných zmrzlináren vznikalo, tím víc sílila potřeba se odlišit. Zmrzlina se rovněž v mnohem větší míře etablovala jako dezert pro dospělé, kteří si dopřejí mnohem komplikovanější chuti, než je prostá vanilková či čokoládová. Málokteré dítě by asi stálo třeba o zmrzlinu ze sýra brie s redukcí z červeného vína, kterou své zákazníky…Pátek Lidových novin
2017
zmrzlinárnapodst. ž.
V pražské zmrzlinárně Angelato, jež má nyní v metropoli tři pobočky, můžete "okoštovat" avokádovou, rýžovou či kopřivovou zmrzlinu. Pro fajnšmekry nabízí skutečné skvosty - datle a zázvor, okurkové mojito, mák se švestkami, dýně hokaido nebo špenát. Za pozornost stojí také parmezán a vlašský ořech. Milovníci estetiky pak určitě ocení ledovou pochoutku v podniku Amorino…Týden
2018

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   27 09 2021