Detail hesla
[  parlorka  ]
Hesloparlorka
Slovní druh / typ heslapodst. ž.
Podheslízmrzlinové sendviče zvané "parlorky" podle kavárny Parlor Café
TitulekPříchutě potravin: Češi jsou konzervativní
RubrikaEkonomika
AutorPavlína Nešněrová
Postavení autora 
Mluvčí 
Postavení mluvčího 
Poznámka 
Kontext
V pražské zmrzlinárně Angelato, jež má nyní v metropoli tři pobočky, můžete "okoštovat" avokádovou, rýžovou či kopřivovou zmrzlinu. Pro fajnšmekry nabízí skutečné skvosty - datle a zázvor, okurkové mojito, mák se švestkami, dýně hokaido nebo špenát. Za pozornost stojí také parmezán a vlašský ořech. Milovníci estetiky pak určitě ocení ledovou pochoutku v podniku Amorino na pražském Malostranském náměstí. Není sice nejlevnější - cena menší porce vyjde na sto padesát korun -, platíte ale i za umělecký dojem. Zmrzlinu zde aranžují do kornoutu tak, že vypadá jako rozkvetlá růže. Úspěch u Čechů slaví také "rolovaná zmrzlina", která se připravuje na speciální mrazicí pánvi přímo před očima zákazníka, či zmrzlinové sendviče zvané "parlorky" podle kavárny Parlor Café, kde je připravují.
ZdrojTýdenČíslo52Strana69Datum17.12.2018Rok2018

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   17 06 2025